Poruka jednih školskih jaslica

Svake godine osnovne škole postave jaslice. Naše jaslice, u Osnovnoj školi Cim Mostar, ove godine su posebne jaslice. Mada su prelijepe i za nas barem, na svijetu najljepše, ovih nam je dana posebice važna njihova simbolika i poruka koju nose.

Jaslice su mjesto početka zemaljskoga života jednoga djeteta, mjesto rađanja. One su mjesto susreta novorođenčeta s izvanjskim svijetom, ali su isto tako, možda pomalo paradoksalno, i mjesto odvajanja djeteta od majke. Dijete više nije u toplini majčine utrobe, nego se privikava na stvarnost vanjštine, koja zna biti itekako hladna i bolno surova.

Ove jaslice bivaju mjesto odakle se isplovljava na pučinu života, na more čiji valovi nam se često čine monogo veći i jači od naše snage, našega umijeća i naših mogućnosti. Danas smo svjedoci kakve strašne valove može podići ova mostarska, ova cimska južina… Dok nevrijeme baca, lomi i nosi, najvažnije biva to da je naše sidro na pravome mjestu. To sidro mora biti povjereno Onome na čiju riječ staju svi valovi i prestaju sve oluje. Onda će biti dobro. Onda mora biti dobro i mora se pojaviti svijetlo između ovih sivih prosinačkih oblaka.

A mi… A vi… Svi koji s plaže, otoka i iz vlastite sigurnosti promatramo oluju koja bjesni, danas posebno pobožno moramo, poput mudraca kleknuti pred Svemogućnost koja leži u svim jaslicama svijeta, a u našim školskim, sigurni smo, ovoga Božića posebno, te naći vrijeme i moliti za one, koji se snagom Božanskoga Milosrđa, bore s velikim nevremenom teškoga trenutka u svojim životima.

Moramo moliti i za sebe i svoju vjeru i snagu, jer danas smo još na otoku sigurnosti, a već sutra u uzburkanome životnome moru, udarani valovima svakovrsnih kušnji.

S vama u tišini i boli, a s iskrenom sućuti, OŠ Cim Mostar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *