Izletnici u audijenciji kod sarajevske kraljice mačke

Učenice i učenici 5., 6., 7. i 8. razreda su 18. svibnja posjetili Sarajevo.

Izlet je bio iznimno zanimljiv i sadržajan, a za to sve zasluge nose voditeljice i organizatorice izleta, učiteljice Dražena, Ivana, Kristina i Željka.

Tako su sudionici izleta saznali kako se dio Cima, točnije Cimske bazilike, nalazi i u Sarajevu, odnosno u Zemaljskom muzeju, koji je nezaobilazno odredište kada posjećujete Sarajevo. Eto, znaju Sarajlije što vrijedi i što treba pokazati… Znamo li to mi?

Na istom mjestu, u Zemaljskom muzeju, došli su naši putnici i do jedne neobične spoznaje… Na prijestolju kraljice Jelene Grube, sada stoluje jedna mačka! Ova je kraljica ime dobila po iznimnoj grubosti koju je iskazivala, samo da bi ostala na vlasti, nakon smrti njezina muža, kralja Dabiše. I nije joj pošlo za rukom, jer je maknuše s prijestolja, s fotelje, položaja… Umrije Dabiša, umrije Jelena Gruba, a osta stolica i na njoj prede jedna sarajevska mačka.

Eto vidite kako izlet nije samo sjedi u autobus, pojedi, vidi i vrati se… Da se svašta drugo na izletu i naučiti. Uživati treba u istinskim vrijednotama, a ne gaziti preko živih glava kako bi se domogli prijestolja, oko kojeg ćemo okupiti mase lažnih prijatelja i još više neprijatelja. Koliko samo jelena ovu lekciju nikada nije naučilo i nikada ne će naučiti…

Ali su zato lekciju naučile naše učiteljice i njihova djeca. Oni nisu detronizirali sarajevsku mačku. Ostala je sama maca u svojoj fotelji, jer je sigurno izabrana za kraljicu poštenim izborima i većinom glasova svih sarajevskih mačaka i mačora. Ta nisu je birale mačke iz Ljubuškog, Širokog, Mostara… Toga nema u životinjskom svijetu – sve po redu i pošteno!

Ali vratimo se mi našim mudrim izletnicima, koji su se pametno udaljili od lažne ljudske vlasti i časti, te se izvrsno proveli u zološkom vrtu i neobičnom muzeju, gdje su uspjeli sjediti na stropu, skuhati učiteljice, smanjiti prijateljice i prijatelje, te što sve još ne…

U Cim se naša ekipa vratila tek u noćnim satima. Bili su itekako umorni. Ustali su s autobusnih sjedala i sjeli na prijestolje sazdano od lijepih uspomena, prijateljevanja i novih spoznaja, rezervirano samo za kraljice i kraljeve čista srca poput dječjeg.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *