Otpočela ekološka akcija “NAVIJAMO ZA ČISTOĆU”

U utorak, 28. rujna, otpočeli smo ekološku akciju “NAVIJAMO ZA ČISTOĆU”, u okviru koje namjeravamo očistiti prostor ispod tribina vanjskog športskog terena.

Sudionici akcije su školski uposlenici, ali i članice i članovi Ekološke, Športske i Vjeronaučne sekcije.

Do sada je spomenuti prostor u nekoliko navrata očišćen, ali na žalost, naši sumještani ne prestaju na istom odlagati otpad. Tako možemo kazati kako je školska zgrada izložena svojevrsnim smečarskim napadima s dvije strane – sprijeda, od strane na  kojoj je prometnica i straga, od strane na kojoj je igralište.

Za sada se nekako uspijevamo obraniti od ekocidnih napada, mada smo brojčano podređeni u odnosu na one koji nas nemilice zasipaju bocama, limenkama, staklom, plastikom i raznim drugim materijalima, svakovrsnom ambalažom…

Nije nam teško čistiti, ali nam je teško shvatiti… Tko nam može kazati zašto onečišćujemo naše mjesto, našu zemlju, naše športske površine, naše škole i ulice!? Stari su znali kazati: “Sve se to nosi iz kuće.” Ima u tome zasigurno, možda i najviše istine. No, vjerojatno dio odgovornosti za ovakvo ponašanje imaju i škole, te svi koji rade s djecom i mladima. Valja nam svima zapitati se griješimo li negdje i možemo li učiniti još i više, kako bi smo dali doprinos čišćem i ljepšem ambijentu u kojem živimo.

Najlakše je kazati: “Briga me. Ja ne bacam. Neka kupi onaj tko je bacio.” Iako će se nekome na prvu ovakav stav činiti ispravan, razuman i pravedan, smatramo ipak kako takav nije. Svi mi pripadamo ljudskoj zajednici, u kojoj smo dužni vlastitim vrlinama oplemeniti osobe, stvari, događaje i situacije onda, kada im tih vrlina, iz očitih ili manje jasnih razloga, nedostaje.

Zato smo počeli igrati ovu dugu i nimalo laku ekološku utakmicu. U njoj ne smije i ne će biti poraženih ekipa. Želimo svi biti pobjednici i zajednički se odgovorno odnositi prema okružju koje nam je darovano.

Zato smo oformili ovu vrijednu ekipu športaša, ekologa i vjeroučenika, koja čini dobro i sve nas pokušava motivirati kako bismo činili isto. Oni su navijači koji ne stoje na tribinama, nego iza njih. Oni nemaju bengalke, nego vrećice za smeće. Oni navijaju za sve nas i nadaju se kako ćemo se ujediniti u nakani da mladima ostavimo ljepši svijet. Pridružimo im se i NAVIJAJMO ZA ČISTOĆU!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *