Dobro se dobrim vraća

Znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta Riverside nedavno su završili istraživanje kojim su dokazali da su djeca koja čine dobra djela popularnija među svojim vršnjacima. Istraživanje se baziralo na činjenici da su djeci zadavali po tri dobra djela svakoga dana i tako četiri tjedna za redom.

Nakon otprilike mjesec dana ta su djeca bila sretnija i popularnija među svojim vršnjacima. Znanstvenici su rekli da ohrabrivanje takvih jednostavnih “pozitivnih postupaka” može pomoći djeci da se bolje slažu s drugim učenicima u razredu pa čak i spriječiti nasilje.

U ovoj je studiji sudjelovalo čak 400 djece u dobi od devet do 11 godina, a dobra djela koja su činili nisu se nužno odnosila na njihove razredne kolege. Tako se među dobrim djelima našao i “zagrljaj mami kad je pod stresom zbog posla”, ali i “dati nekome dio svoje užine” i “usisavanje”.

Voditeljica istraživanja, dr. Kristin Layous na kraju je izjavila da joj je najzanimljivije otkriće bilo da jednostavna pozitivna aktivnost može unaprijediti odnose među vršnjacima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *