Božićna poruka iz 4.a

Svake godine popratna pojava blagdanskoga vremena jest obilje dosta sladunjavih filmova i reklama, koje često s velikom dozom patetike znaju prijeći granice dobroga ukusa, te nas odmaknuti od same biti božićnoga, odnosno blagdanskoga vremena.

Mi ćemo ovdje slijediti trendove i ispričati u prigodno vrijeme blagdansku priču, ali sa stvarnim likovima i stvarnim događajima.

Marin Milinković je učenik 4.a razreda naše Škole, koji vodi učiteljica Željka Marojević. Marin nije samo dobar učenik i dobro odgojen dječak. On je i rukometaš. Sigurni smo kako će jednoga dana ponosno nositi kockasti reprezentativni dres, kao i toliki broj Hrvata iz naše Hercegovine. No, kao što već znate, put do zvijezda je trnovit. Tako je Marin nedavno imao tešku nezgodu, pri kojoj je ozlijedio nogu, pa sada se kreće pomoću štaka. Hm… Možda bi prigodnije bilo napisati kako Marin sada već leti na štakama, jer naš športaš je danas takvom brzinom ušao u učionicu, da smo promatrajući ga, ostali i više nego zapanjeni…

I da… Onda, nakon Marinovoga ulaska u učionicu, dešava se ono što nas je inspiriralo da napišemo ovaj, sada već podugi tekst. Samo što se dječak spustio na svoju stolicu, pritrčava Mihael Jandrić, uzima nešto nižu stolicu od one na kojoj Marin već sjedi, te mu na istu podiže nogu… I nije stiglo nam ni splasnuti oduševljenje zbog upravo viđene, predivne geste, kada se pojavi Filip Glibić, uze rukometaševe štake i odloži ih u kut učionice. Svjedočili smo do detalja uhodanoj i isplaniranoj, predivnoj akciji, koju smo morali podijeliti s onima koji će se nakaniti sve napisano pročitati.

Gesta ovih naših heroja sadrži barem stotine poruka… I ne radi se o dvojici, trojici heroja, nego o čitavome 4.a, jer ne sumnjamo kako se smjenjuju u pomaganju našemu Marinu i svima onima kojima je u razredu pomoć potrebna.

Eto, dragi naši roditelji… Možda nekada dijelimo zajedničke frustracije jer nam djeca nemaju petice iz matematike, prirode, fizike, kemije, a u isto vrijeme propuštamo uvidjeti kako se u školu ne ide samo zbog znamenki u dnevniku. Možda nam zbog velike pozornosti koju usmjeravamo na ocjene, često promakne ono što nije brojkama mjerljivo i opisivo, a zbog čega bi mogli djecu itekako pohvaliti, te ih tako dodatno ohrabriti i uvjeriti, kako je činjenje dobra veća korist od niza drugih vrijednota  na koje smo i prečesto fokusirani.

Na kraju, sami odaberite s kime se želite poistovjetiti… Hoće li to biti djedamrazovi, koji su naprasno iz saonica uskočili u kamione, te nam svake godine pokušavaju dovesti čarobni gazirani napitak, a odvesti Božića, zbog Kojega i oko Kojega se u blagdansko vrijeme i okupljamo!? Oni su parkirali svoje ogromne kamione ispred betlehemske štalice i žele prikriti vječnu svjetlost koja iz nje sija. Ali tu su naši heroji iz 4.a i sva druga djeca, koja čineći ovakva i slična djela ljubavi, pale baklje dobra, pa nastaje požar dobrote, koji ni kanaderi s hektolitrima gaziranoga napitka ne mogu ugasiti. S njima se poistovjetite ovoga Božića i svakoga drugoga dana!

Bravo četvrtaši!!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *