Svi sveti i Dušni dan – Bilo pa prošlo ili svjetlo na stazi kojom treba ići!? Osvrt iz vjeronaučne učionice

Oduvijek čovjek brine za vlastito zdravlje. Zato često čujemo: “Svega će biti, samo neka je zdravlja!”, “Bože zdravlja!”, “Zdrav bio!”. Ta čovjekova briga za vlastito, i za zdravlje njemu najmilijih, tako je prirodna, čovjeku svojstvena, jer smo ograničena, tjelesna bića.

Posebno briga za zdravlje biva izražena kada je uočeno nešto što bi isto moglo ugroziti, pa se onda zna kazati: “Nemoj tu stajati, ubit ćete promaja.”, “Varljivo je ovo vrijeme, ipak ti obuci dugi rukav.”, “Jest ono toplo, ali kada se leži, drugačije je. Zato se pokrij barem preko bubrega.”, “Ne hodaj bosa, pod je hladan.”, “Ustani s betona. Navući ćeš prehladu.”, “Vruć si, nemoj vode piti.”, “Presvuci se, mokar si kao čepina!”.

Kako živimo u vremenu pandemije koronavirusa, ova briga za vlastito zdravlje, kod svakoga od nas barem je utrostručena. Udaljenosti, maske, rukavice, kihanje, kašljanje, temperatura… Sveopća briga za zdravlje, iščekivanje cjepiva, teorije zavjere, more savjeta o tome kako se sačuvati…

Svi sveti i Dušni dan podsjećaju čovjeka kako je njegov boravak na zemlji ograničen. Taj boravak ima svoj početak i kraj. Čovjek nije stvoren za zemaljsko, ograničeno i vremenito. On jest tijelo, ali je i duh i duša. Stvoreni smo za vječnost!

Ako je čovjek stvoren, onda postoji i Stvoritelj. Taj Stvoritelj daje život i punopravno Ga oduzima. On gospodari životom i umiranjem, Suncem i oblacima, rijekama i oceanima… Njemu je vidljivo i ono što mi vidimo tek pod mikroskopom, poput virusa i bakterija, ali i ono što nosimo u srcima, poput grijeha i dobra, zla i ljubavi…

Nije se pogriješno brinuti za zdravlje i za tijelo, ali ne smije ta briga zasjeniti ono duhovno. Ne smijemo o bezvremenskim stvarima razmišljati samo kada smo kraj grobova najmilijih. Svakodnevno moramo imati na umu kako ćemo prije ili poslije, morati stati pred Onoga pred Kojim padaju sve maske. Zato dok držimo distance i razmake, još više nastojimo činiti djela koja će nas približiti Stvoritelju, jer jedino čime nas On može zaraziti, jest život vječni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *