Anketiramo, komentiramo, analiziramo…

Na inicijativu Vijeća roditelja naše Škole provedena je anketa u kojoj su se roditelji/staratelji naših učenica i učenika mogli izjasniti o mogućnostima praćenja nastave na daljinu.

Od 224 učenice i učenika u anketiranju je sudjelovalo njih 212.

Tako smo dobili sljedeće rezultate:

  • 98 učenica i učenika može pratiti nastavu na daljinu.
  • 114 učenica i učenika ne može pratiti nastavu na daljinu.

Razlozi zbog kojih djeca ne mogu pratiti nastavu na daljinu uglavnom su tehničke naravi (nedostatak računala i onemogućen pristup internetskoj mreži).

Uzmemo li u obzir kako i dosta onih učenica i učenika, koji su se izjasnili kako nastavu na daljinu mogu pratiti, to mogu činiti uz otežane uvjete, ostaje nam nadati se kako susreti učenika i učitelja u učionici ne će biti prekinuti.

Nadalje, svi trebamo ostati ujedinjeni u nakani da učinimo ono što je najbolje za našu djecu. Pri tome ne trebamo smetnuti s uma kako roditelji i učitelji u cijeloj priči žele isto, a to su zdrava djeca u odgojno-obrazovnom procesu koji podrazumijeva susret, razgovor, razmijenu iskustava, smijeh, šalu i sve ostalo što resi školski život i boravak u učionici.

Oni koji će upasti u zamku, te će početi promatrati učitelje i školske uposlenike kao one koji su prepreka njihovim zamislima i idejama o načinu odvijanja školskoga života u posebnim uvjetima, ne će činiti dobro nikome, a najviše će zbog takvoga stava trpjeti djeca, jer onda bivaju raspeta između dvije životne figure u čije su dobre namjere uvjerena, a koje navodno stoje na oprečnim stranama.

Pogriješku iste vrste učinit će i svaka učiteljica i učitelj koji ne budu  roditelje promatrali kao suradnike, sugovornike i sukreatore najboljega ambijenta za svako dijete.

Zato nemojmo dozvoliti sebi da “kopamo rovove” zbog možda različitih mišljenja o stvarnoj opasnosti koju uzrokuje nekakav virus. Ne “pucajmo” jedni po drugima zbog toplomjera koji i onako već dovoljno podsjećaju na pištolje. Izbjegavajmo svi skupa teške riječi, nakon kojih možda maske ostaju čitave, ali osobnosti zbog takvih riječi bivaju ponižene i uvrijeđene.

Na kraju, djeca će nam sigurno oprostiti ako loše odigramo ulogu liječnika i pogriješno precijenimo/podcijenimo koronavirus. Ono što će na njih pogubnije djelovati od svake pandemije, jest nedostatak ljubavi, međusobnoga poštivanja i zajedništva. Postanimo i ostanimo dobri uzori najmlađima!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *