Najljepša listopadska priča

Kada školarci u mjesecu listopadu obilježavaju Dane kruha i zahvalnosti Bogu za plodove zemlje, onda potrebite štićenike različitih institucija (staračkih domova, pučkih kuhinja…), daruju različitim vrstama jela, najčešće peciva. To su prijašnjih, pa tako i prošle godine, činili i učenici naše škole.

Ipak, po našemu skromnome mišljenju, ono što su neki dan učinili učenici trećih i četvrtoga razreda, nadilazi svaku dosadašnju aktivnost vezanu za Dane kruha.

Oni su štićenike Centra za stare i iznemogle osobe Mostar razveselili igrokazom, plesom, pjesmom, recitacijom, ali i “porcijom” vitamina, upakiranom u košaru sezonskoga voća. Takav način posjeta ovome Centru, priuštio je samim štićenicima istoga, malo smijeha, veselja, radosti, razgovora… Danas nam svima toga treba, a ovim ljudima pogotovo. To su darovi koji ljepše “mirišu” od svake štrudle, kolača, uštipka i peksimeta, koliko god ovi ukusni i za nepce zamamni bili.

Puna simbolike je i istaknuta slika prije ovoga teksta, na kojoj vidimo naše učenice, koje su izvodeći igrokaz obučene kao starice… Poruka svima onima koji još nisu doživjeli staračke godine: I vas čeka, ako Bog dadne, starost, jer vrijeme neumitno leti. Zato ispunite odmah sada vlastiti život ljubavlju, osmijehom, pažnjom… Izdvojite nešto vremena za druge, kako bi ste ponosni i radosni mogli u poznim godinama osvrnuti se na život koji ste proživjeli.

I još… Naša Lorena je baki u Centru darovala narukvicu… A vi se još pitate odakle ovoliko sunca krajem listopada!? Naša mladost svojim djelima tjera i najmračnije oblake, koje vlastitom uskogrudnošću, mi stariji često namaknemo.

Na kraju iskrene čestitke učiteljicama Marini Grbešić, Kristini Glibić, Željki Marojević, učenicama i učenicima njihovih razreda, te roditeljima koji su pomogli čitavu akciju! Svi zajedno podarili ste nam predivnu životnu lekciju, ispričanu izvan školskih zidova. Hvala vam!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *