Školski planinarski izlet “Putevima kraljice Katarine”

Podrazumijeva se kako i ove školske godine organiziramo planinarski izlet za učenike viših razreda. Razlika ovogodišnjega izleta u odnosu na prijašnje jest ta, što je ovoga puta izlet zamišljen kao dvodnevni, u okviru kojega bi polaznici spavali u planinarskome domu.

Kao i uvijek do sada donosimo učenicama, učenicima i njihovim roditeljima detaljne smjernice glede svega onoga o čemu treba povesti računa, jer za uspješnu izvedbu izleta potrebna je temeljita priprema. Zato vam svima, koji ste kao polaznik izleta, ili kao roditelj/staratelj djeteta uključeni u ovu priču, unaprijed zahvaljujemo jer će te pročitati tekst koji slijedi:

Općenito o izletu:

Izlet organiziramo prvenstveno kako bi se učenici upoznali s ljepotama prirode koja nas okružuje, a za što danas,  zbog načina života, svi zajedno nalazimo sve manje vremena. Također želimo mlađim generacijama pokazati kako je moguće kvalitetno provoditi vrijeme i bez mobitela, tableta i računala. Uvijek, birajući odredišnu točku izleta, nastojimo da destinacija koju posjećujemo učenicima ponudi dosta toga i u edukativnome smislu. Bobovac, kao naš ovogodišnji planinarski cilj nudi sve navedeno i još više od toga.

Cijela ova priča ima i financijsku pozadinu, koja svakako nije zanemariva. Izleti koji se najčešće izvode cijenovno su prilično “teški”, te dosta opterete obiteljske financijske potencijale, pogotovo kod onih roditelja koji imaju više djece. Planinarski izleti, kao što već znate, koštaju neusporedivo manje, jer naglasak stavljamo na druženje i kretanje, a ne na posjete sadržajima koji podrazumijevaju novčane naknade. Kada već spominjemo novac, vrijedi istaknuti kako je ovogodišnji izlet za naše učenike besplatan!

Izlet nosi naziv po velikašici, kraljici Katarini, koja je još za života omilila našemu puku, a zavidnu ljubav spram njene osobe i danas pokazuje hrvatski živalj, kako u Hercegovini, tako i u Bosni, te u svim drugim krajevima naseljenim Hrvatima. Životna priča kraljice Katarine uvelike je isprepletena s povijesnom pričom Bobovca. Ona je osoba koja nas sve ujedinjuje, u vremenu kada nam je jedinstvo i te kako potrebno, a Bobovac je spomenik naše stoljetne ukorijenjenosti u život na ovim prostorima, koju nam nitko ne može zanijekati.

Planirani raspored aktivnosti:

Odmah valja istaknuti kako su moguća glede nekih stavki vremenska ili odstupanja druge vrste, zbog određenih situacija koje mogu nastati uzrokovane spletom raznih okolnosti.

Polazak: Autobus u kojemu će se voziti učenici polazi ispred škole u 7.00 sati, u ponedjeljak, 30. rujna 2019. godine. Neka učenici dođu barem 30 minuta ranije ispred škole.

Vrijeme vožnje: Autobusom se vozimo do Vareša, a trajanje putovanja je između 3 i 4 sata, ovisno o učestalosti i trajanju pauza za odmor.

Učenici koji imaju velike probleme s mučninom, neka barem 40 minuta prije puta popiju lijek protiv iste. Svakako, neka se kod takve djece nađe i vrećica, do koje će lako doći u slučaju povraćanja.

Dolazak na odredište: U Vareš planiramo stići oko 11.00 sati, gdje će mo se malo odmoriti od puta i vjerojatno susresti s gradonačelnikom ovoga srednjobosanskoga grada.

Odlazak u planinarski dom: Planinarski dom “Javorje” na planini Perun (1472 m/nv), jest naše sljedeće odredište, prema kojemu polazimo oko 14.00 sati. Navedeni uspon planiramo svladati do otprilike 16.00 sati. Potom je planiran odmor, kratki obilazak prirode (odlazak na Karaosovinu, najveći vrh spomenute planine i Zeničko-dobojske županije), te slobodne aktivnosti (loženje vatre, priprema večere, igra i zabava).

Odlazak na Bobovac:

Nakon što smo prenoćili u planinarskome domu, ustajanje planiramo u 8.00 sati. Nakon doručka slijedi pakiranje stvari i pješaćenje do Bobovca, koje ne bi trebalo trajati dulje od 2 sata.

Na Bobovcu će učenici poslušati prigodno predavanje o samome gradu i istaknutim osobama koje su pisale našu povijest onoga doba, a živjele su u gradu ili su s njim usko povezane.

Do Bobovca dolazi autobus oko podneva i ponovno nas vozi u Vareš.

Aktivnosti prije povratka:

Prije povratka namjera nam je posjetiti najstariju katoličku crkvu u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u Varešu, ali i novu župnu crkvu.

Planiramo se susresti i s mjesnim osnovnoškolcima, te uz kratko druženje odigrati i jednu prijateljsku nogometnu utakmicu.

Potom ćemo prošetati, a onda u popodnevnim satima krenuti prema Mostaru.

Obuća:

Na ovu stavku posebno treba obratiti pozornost!!!

Svakako su idealna opcija za ovu vrstu izleta planinarske cipele (gojzerice), no kako one svima nisu i ne mogu biti dostupne, treba obuti cipele slične vrste ili tenisice s debljim potplatom, udobne za hodanje. Nipošto ne treba poći u obući tipa “starki” i sličnim modelima, kao ni u obući s potpeticom!!!

Osobne stvari nosimo u ruksaku, bez dodatnih torbi i torbica, koje će nas nepotrebno opteretiti.

Oni koji se ne budu pridržavali ove odredbe, ne mogu poći na izlet, jer ne želimo niti jednome djetetu priuštiti ružno i traumatično iskustvo!

Odjeća:

Vremenska prognoza u periodu odvijanja izleta predviđa lijepo vrijeme. Dobro je imati slojevitu i po mogućnosti sintetičku odjeću (tipa športskih dresova), koja se brzo suši. Odjeće nikako ne treba nositi previše, te je modna stremljenja potrebno ostaviti po strani, a usredotočiti se na ono što je udobno i praktično! Noći u planini nikada nisu tople i to treba imati na umu.

Hrana, piće, novac, higijena, zdravlje:

Hrane i pića neka učenici ponesu samo onoliko koliko im je potrebno za prvu etapu putovanja, odnosno za prvotnu vožnju autobusom do odredišta (znači za otprilike 3-4 sata). Sve druge namirnice, potrebne za noćenje u domu, i one koje im trebaju tijekom pješaćenja do Bobovca, moći će kupiti po dolasku. Tako neće nepotrebno opteretiti ruksake.

Jasne upute, što treba i u kojim količinama kupiti, djeca će dobiti od voditelja izleta.

Ne dajite djeci mnogo novca! Nije im potreban na ovome izletu!

Kako će mo spavati u planinarskome domu, ne možemo očekivati higijenske uvijete kakve nude hoteli. No, na izlet i ne polazimo kako bi djeci pokazali nešto što imaju u svakodnevnici, nego kako bi ih učili dijeljenju, inproviziranju, zajedništvu i snalaženju u novim situacijama. Polaznici svakako trebaju ponijeti četkicu za zube, te one nužne higijenske potrebštine, koje su im s obzirom na dob i spol potrebne.

Postoji li bilo kakva specifičnost vezana za nekoga od polaznika (bolest, alergija, poseban režim prehrane isl.), o tome nas obavijestite.

Kontakt:

Prije i tijekom samoga izleta možete sve upite postaviti pozivom na broj +387 63 140 270.

Predlažemo roditeljima (koji to žele), neka na gore naznačeni broj pošalju poruku s vlastitim imenom, pa će mo u aplikaciji “viber” oformiti grupu (aktivnu do dolaska u Mostar), u okviru koje ćemo vas lakše informirati o samome tijeku izleta i aktivnostima polaznika istoga.

Na kraju:

Kao i uvijek, zahvaljujemo vam svima na ukazanome povjerenju. Sigurni budite, uvijek dajemo sve najbolje od sebe, kako bi smo se zajednički radovali. Ne zaboravite nas, kao i do sada, pratiti svojim molitvama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *